Ker se ta vprašanja non-stop ponavljajo, sem vam tukaj še enkrat objavila, katere sestavine lahko mašijo oz. v največ primerih mašijo pore.
Komedogenost je, odkar sem jo prvič omenila, povzročila pravo obsedenost. Kot sem že rekla, so komedogeni izdelki tisti, ki naj bi mašili pore. Vendar tudi to ni nobeno pravilo; lahko jih mašijo, ali pa ne. Vse je odvisno od posamezne kože in izogibajo naj se jih le ženske, ki imajo kožo nagnjeno k ogrcem. Poleg tega pa imajo mnoge sestavine, ki so označene za komedogene, še mnoge druge funkcije: vlaženje in hranjenje kože, potrebne so, da držijo sestavine v kremah skupaj, da se oljne in vodne faze ne ločijo, da je krema lepo mazljiva in navsezadnje tudi za zadrževanje kreme na/v koži. Torej niso le slabe, kot morda katera misli, ampak so za suhe kože celo potrebne. Po drugi strani pa lahko tudi povsem nedolžne sestavine pri določenih kožah povzročijo zamašitev por. Torej, enotnega pravila ni in najbolj boste same ugotovile, kaj in kako deluje dobro ali slabo na vašo kožo.
Najbolj pogoste sestavine, ki lahko (kar ne pomeni, da jih tudi bodo!) mašijo pore so:
acetylated lanolin (alcohol), lauric acid, isopropyl isostearate, isopropyl myristate, isopropyl palmitate, isostearyl isostearate, isononyl isononanoate, myristyl lactate, myristyl myristate, stearyl heptanoate, cetearyl alcohol+ceteareth20, laureth-4, oleth-3, cocoa butter, coconut butter, coconut oil, ethylhexyl palmitate, (poly)glyceryl-3-diisostearate, hexadecyl alcohol, isocetyl stearate, isodecyl oleate, octyl palmitate, octyl stearate, oleyl alcohol, steareth 10, stearyl heptanoate, caprylic/capric trigliceride