shivadas je napisal/aNo pa tudi ko praviš evrokrem na kosu kruha je boljši kot mleko od krave.. To spet ni res, je pa veliko bolj zdravo spiti ali pojesti krožnik mleka, kot bel kruh, kjer je notri moka tip 500 in gora soli in cukra. Bela moka je itak strup. Kravje mleko je pa lahko celo zelo zdravo, če ni seveda kakšno pasterizirano, homogenizirano, sterilizirano in polno hormonov in steroidov kot kakšno alpsko mleko naprimer.
No, takšne izjave pridejo vn, ko ljudje niso seznanjeni z osnovnimi postopki obdelave živil. najprej v vsakem mleku so hormoni, to je gotovo, tudi v tistem najbolj neokrnjeno domačem, ravno tako v alpskem, to nima veze. Taka je pač sestava mleka. S tem ni nič narobe, če človek to prenaša, oz. če na to ni občutljiv.
Sterilizacija in pasterizacija sta pa postopka, ki sta nujno potrebna da se doseže da je mleko neoporečno kar se tiče zdravja. Sterilizacija namreč odstrani iz živila bakterije in spore, ki bi našemu organizmu ob zaužitju lahko škodovale, pasterizacija naredi podobno, ne odstrani pa spor. Denimo, da je krava, ki jo molzemo, nekje staknila neko bolezen v začetnem stadiju, in znaki še niso vidni na njenem telesu. No, obstaja možnost da je mleku že okuženo in da bo naše telo proti njemu ustrezno protivnetno odreagiralo. No, če je mleko pasterizirano ali sterilizirano se tega vsaj delno obvarujemo.
Niso pa to nobeni fensišmensi dragi postopki, gre po večini le za TOPLOTNO obdelavo. Se pravi tudi doma, ko prinesemo 2 litra mleka od sosedovega kmeta in ga prekuhamo, ga s tem v bistvu pasterizirano/steriliziramo.
Sama nisem zvesta zagovornica uživanja mleka, ker vem da marsikomu povzroča zdravstvene težave, tudi jaz sem z njim že mela probleme. Vseeno pa menim da vsebuje nekatere komponente, ki v primernih količinah lahko koristijo. Je pa sigurno res da je boljše čokolino z malo mleka, kot pa 3 žlice nutelle.
Tale odgovor je sicer offtopic, za kar mi je žal, ampak sem mogla komentirat zgornjo izjavo